Hur ofta ska man byta löparskor?

För att du ska få en bra upplevelse av din löpning och undvika onödig belastning på knän och leder är det viktigt att du ser till att din viktigaste utrustning – skorna – håller måttet. Om du är en flitig löpare ska du inte ha skorna mer än en säsong. När du har sprungit ca 150 mil med dina skor så är det dags att börja hålla utkik efter ett par nya.

Du kan också göra en så kallad okulär besiktning av dina löparskor. Det innebär helt enkelt att du vänder på skorna och tittar på mönstret. Är det väldigt slitna undertill så är det sannolikt dags att byta skor. Slitna skor gör att den dämpande effekten som finns i sulan minskas och ett slitet mönster gör givetvis också att du halkar lättare.

Dags att köpa nya löparskor?
Dags att köpa nya löparskor?

Hur ofta du ska byta skor beror givetvis också på vilken ambitionsnivå du har med din löpning. Springer du några gånger på sommaren bara så är det givetvis inte så noga. Se bara till att du har riktiga löparskor och inte ett par vanliga gymnastikskor. Du kan få ett par vettiga skor som passar för den typen av löpning för under 500 kr.

Om du springer mycket, kanske flera mil i veckan, ja då är skorna av allra största betydelse. Du minskar skaderisken, samtidigt som du kommer att minska belastningen på framför allt dina knän. Asfaltslöpning sliter hårt på kroppen och bra skor kan göra det bra mycket mer skonsamt. Tar du din löpning seriöst så ska du absolut se till att alltid ha bra skor och du bör skaffa nya inför varje säsong.

Du kan lägga tusentals kronor på diverse löputrustning och specialprylar. Allt det där kommer dock i andra hand. Bra skor är det absolut viktigaste när det kommer till löpning och även om du köper relativt dyra löparskor så är det en bra investering. Nya skor brukar också ha den positiva effekten att de hjälper till med motivationen. Med nya skor vill man genast ge sig ut i spåret och löpa!